4 iunie 2016

Ghiveci cu tenta pemeasca (ceho-slovaca)

Prefata:
Ma bucur atunci cand am onoarea sa lucrez cu oameni de la care pot invata multe, dar parca mai tare ma bucur atunci cand si ei aplica invataturile mele. Dedicatie pentru Adrian Zamfira, ce m-a ascultat atunci cand si-a luat o minune de slow cooker .

Ma cam tenta sa ma indop 1-2 saptamani cu cirese si capsuni, ca tot suntem in sezon, dar mi-a sticat calculele dna Dr. Simona Tivadar :)

Reteta clasica din Banat, ca m-a invatat la rapid Nuti Boldici, in timp ce faceam cumparaturile in piata: rosii la greu amestecate cu ardei gras si ceva ceapa prajita doar pana devine transparenta + oua si branza in ea la final si la finalul finalului si niste marar.

De la Edi Stica, demn urmas a traditiei ceho-slovace (pem adica): se pune si ceva fasole verde, trasa la tigaie, parca si cu usturoi (nu am pus, am uitat).

Idei din Moldova: si 3 cartofi. Am "calculat ochiometric" ca parca sunt prea multi carbohidrati si am renuntat, oricum nu mai aveau loc.

Ca imi place orezul rosu si negru: am pus si orez negru (invatatura de la alt amic programator), dupe ochi.

Pe concret, ingrediente:

1, 5 kg rosii coapte bine (din care 0,5 se consuma inainte, bine spalate, cu mamaliga si branza), norocul meu, ca nu mai intrau in oala)
0,5 kg ardei gras
0,25 kg fasole verde
2-3 morcovi, o telina mica (gen un pumn de intelectual), jumatate dintr-un pastarnac imens, ratacit de ceva timp prin frigider
3 cepe medii
2 pumni zgarciti de orez negru (puneam si mai mult, dar mi-a fost frica sa nu se umfle prea mult)
250-300 grame carne de vita (cam 1/3 dintr-un kg).

Pasi de fabricare:
Ziua 1
Cu o zi inainte se taie cele 300 grame de carne de vita in cubulete destul de butucanoase si se lasa 5-6 ore la slowcooker pe slow 6 ore, 75% in apa + 2 frunze de dafin si ceva boabe de piper.

A doua zi:
Se lasa in apa calaie pastarnacul si restul de legume, in ideea ca doar doar mai ies chimicalele din ele.
Se taie butucanos kg de rosii si se arunca direct peste carnea din slow cooker.
Se taie butucanos (din barda) ardeiul gras.
Se taie butucanos si fin cele 3 cepe.
Se curata fasolea verde.
Acum: jumate pt gust, jumate pt sanatate.
Adica: jumatate din legume se pun direct in oala, jumatate se prajesc:

Direct la oala:
Se arunca in faza asta si cei 2 pumni de orez negru:
ghiveci cu legume crude

orez negru

cam cat orez am pus
Nota: nu am spalat orezul, in ideea sa nu se duca vopseaua de pe el :)

Se prajeste ceapa, fasolea verde, ardeiul gras:





Nota 1: prajirea legumelor e extrem de nesanatoasa + ca inevitabil aduce grasimile din ulei.
Nota 2: ne scuzati cu design aragaz, inca se cauta masina de spalat aragaz :)

Ce nu s-a prajit:
Adica morcovi, pastarnac, telina.
Nota: habar nu am daca se curata telina sau nu. Pana acum am consumat-o fiarta cu tot cu coaja. Si inca mai bat pana la calculator :)

Spatiu ramas inainte sa le pun:

Si dupa (din fericire se mai poate presa cu mana, se lasa rosiile probabil):

Si partea prefinala:


Lasat minunea la 4 ore la fiert molcom (inca e in lucru).
Finala e atunci cand ii adaug branza (prajta sau nu, inca mai cujet) si 3 oua de casa).
Si finalul finalului: se pune si marar, desi parca l-as pune doar in farfurie.

No sa te vad acum Adi ce ti-a iesit :)

Niciun comentariu: